Hoppa till innehåll
Travelblog
Meny
Meny
Gaur

Andra dagens safari i Bandhavgarh

Publicerad den 31 maj, 2022 av lgsvard@gmail.com

Det är lördag, om det var många jeepar i går så är det flera idag, många flera indiska turister som besöker nationalparken under sin helg ledighet. Det märks att Indien har fått en allt rikare medelklass. Man får en bättre naturupplevelse under veckorna, helgerna är för hektiska i de populära nationalparkerna.

Örn

När vi kommer in i parken kommer vi fram till en trafikstockning, säkert 20 jeepar, mycket kaos dubbelparkerade. I skogen finns de fyra tigrarna vi såg i går men också deras mamma så fem tigrar totalt. De indiska turisterna är inte mogna naturmänniskor utan det är ett stoj mer som ett zoo än en nationalpark. Inget bra tigermöte och alla ljud och stoj stör tigrarna som ryter till och försvinner in i skogen.

Morgonsafarin känns mest misslyckad även om man fått se 5 tigrar varav en är en ny tiger. Totalt 19 sedda tigrar varav 14 unika.

Paradis Fly Catcher

Det har tydligen kommit en ny variant av Covid i New Delhi, nästa stopp på resan efter Bandhavgarh undrar om det kan bli problem.

Eftermiddags safari i Magadhi zonen, enda safarin i denna zon av nationalparken. Gaten till zonen ligger nära Charger-point och när vi kommer in genom gaten så får vi se några gaurer, den största vilda boskapen, en fullvuxen gaur tjur kan väga upp mot 2 ton. Inte direkt mat för en tiger lite för stor och stark för en tiger. Gaurerna försvann från Bandhavgarh under 80 eller 90 talet så vid alla mina tidigare besök har det inte funnits i parken. Men med det mer aktiva skötseln av de Indiska parkerna har man flyttat hit gaurer från Kanha nationalpark.

Gaur

Guden får se en stor ekorre som sitter långt uppe i ett träd. Den är stor och när den märker att den är upptäckt kastar den sig iväg från trädet och det är en flyg ekorre. En stor flyg ekorre min guide säger att det är en Malayan flying squirrel, men de ska inte finnas här. Jag har några suddiga bilder på den flygande ekorren men ingen som är skarp nog för att identifiera vilken art det är men en stor flygekorre är det, Underligt!

Vi fortsätter safarin i zonen får se en muntjak (barking deer) som låter sig fotograferas de brukar ju vara jätterädda, men någon tiger får vi inte se. Vi fortsätter hjortar här och där men ingen tiger, vid förra besöket i Bandhavgarh 2010 såg vi mest tigrar i det här området. Ska vi ha en gamedrive i Bandhavgarh utan att se tiger? verkar så.

Barking Deer

När safarin är slut och vi åker ut ur gaten så är det trafikstoppning igen, en tiger har blivit sedd på andra sidan stora vägen. Först ser vi tre stora gaur tjurar som betar i det höga gräset. Någon säger att tigern gått in i skogen på andra sidan gläntan som finns. Chauffören kör en bit längs vägen men då ljuset fort försvinner så stoppar vi sökandet efter tigern och koncentrerar oss på att få bilder av de mäktiga gaur tjurarna. Men när vi vänder jeepen så sitter han där en stor tigerhane i gräset, oj då han är på toa…..

Tiger på toa

Tiger mötena ökar sakta 20 möten med totalt 15 unika tigrar, ska jag slå rekordet från resan 2003/2004. Då var jag också i Bandhavgarh och fick uppleva 25 tigermöten, det var också en hona med fyra nästan fullvuxna ungar som visade sig många gånger och så var det tigern B2. En safaridag kvar i nationalparken plus en safari i buffert zonen, kan rekordet slås? Nja har ju aldrig sett så många olika tigrar som på den här resan.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Picture of the month

Senaste inläggen

  • Panna National Park
  • Zorn Gopsmors stuga
  • The Moguls
  • National Chambal Sanctuary
  • Templen i Khajuraho

Senaste kommentarer

  • Anders om Taj Mahal och Krokodiler
  • Eva Österlund om Första safari dagen
  • Åza Lundwall om Örn fotografering i Gysinge

About me

Lars-Gunnar Svärd
Lars-Gunnar Svärd

Älskar att resa och se världen och jag försöker blogga under mina resor och förberedelserna inför resorna.

När man har kommit hem från en resa så skriver jag om bloggen till en reseberättelse så historian blir i rätt tidsordning.

Covid-19 gör mig lite orolig och less då min nästa resa till Indien var inplanerad till april 2021 och nu är planerad till 2020. Om resan kommer att kunna genomföras då är ju fortfarande mycket osäkert.

Bloggen är mest aktiv under resorna med några sporadiska inlägg mellan resorna om förberedelser och annat.

© 2023 Travelblog | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema